Gépkezelői jogosítvány

Gépkezelői jogosítvány

 

 

 

Gépkezelői jogosítvány megszerzésének sorrendje

  1. A gép kezeléséhez előírt, állam által elismert Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő képesítés megszerzéséhez szükséges tanfolyam elvégzése.
  2. Vizsgára bejelentés (a tanfolyam elvégzéséről és a sikeres modulzáró vizsgáról szóló, képző által kiállított igazolás, amennyiben szükséges munkaköri/szakmai alkalmassági igazolás, legmagasabb iskolai végzettséget igazoló dokumentum hitelesített fénymásolata, személyes adatok).
  3. Az OKJ-s (szóbeli, gyakorlati, írásbeli) vizsga sikeres teljesítése.
  4. OKJ-s bizonyítvány átvétele (általában a vizsga végén átadásra kerül).
  5. A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont által előírt feltételek szerinti gépkezelő tanfolyam elvégzése.
  6. Vizsgára bejelentés (szükséges hozzá: 2 db igazolványkép, munkaköri/szakmai alkalmassági igazolás, OKJ-s bizonyítvány hitelesített fénymásolata, személyes adatok, az esetlegesen már meglévő gépkezelői jogosítvány fénymásolata).
  7. Gépkezelői (gyakorlati) vizsga sikeres teljesítése.
  8. Gépkezelői jogosítvány átvétele (a vizsga után 2-3 héttel) a vizsgaszervezőtől.

2009.01.01-től a gépkezelő OKJ-s végzettség önmagában nem elegendő a közúti közlekedésben is résztvevő gépek, járművek kezeléséhez. Az OKJ-s gépkezelő végzettség megszerzésén túl a 40/2009-es KHEM rendelet kötelezővé teszi a munkagépek kezelőinek külön gépkezelői jogosítvány megszerzését is.

A 40/2009 KHEM rendelet szerinti gépkezelői jogosítvány azonban nem mentesít a megfelelő gépkezelői OKJ-s végzettség megszerzése alól, vagyis a két végzettséget együtt kell megszerezni!

2010.07.22.-től megszűnt a nehézgépkezelő és a könnyűgépkezelő OKJ-s képzés megszerzésének lehetősége!
Helyettük a következő úgynevezett rész-szakképesítések szerezhetők meg:

 

A kinézetük hasonlósága miatt fontos megkülönböztetni egymástól a "Gépkezelői jogosítvány"-t az "Építőgépkezelő jogosítvány"-t.
Az "Építőgépkezelő jogosítvány csak 2016. június 30.-ig volt használható mobil gépek esetében (a megfelelő munkaköri orvosi alkalmasság mellett)! A 2009 előtt megszerzett - az egyes géptípusokra vonatkozó - vizsgák "átvezetésére" sajnos nincs lehetőség, így a szükséges OKJ-s képzettség megléte esetén az új "Gépkezelői jogosítvány" szerezhető meg a kívánt gépcsoport(ok)ra.

Felnőttképzési nyilvántartási szám: E000521/2014